Vuosi käyntiin juhlien

 

trolls
IPRinfo-verkkolehti täytti helmikuussa 2016 vuoden. Onneksi olkoon verkkolehti!

Painetun lehden muuttuminen verkkolehdeksi on aina haastavaa, mutta siirtyminen tapahtuikin kivuttomasti ja mahdollisti IPR-uutisten nopeamman leviämisen yhä laajemmalle yleisölle. Olemme saaneet vuoden aikana positiivista palautetta verkkolehdestä ja tulemme edelleen kehittämään sitä eteenpäin. Vuoden 2016 aikana verkkolehden tavoitteena on kasvattaa tunnettuutta ja tuoda sivustoille uusia tuttavia.

Välitämme IPR:iin liittyvää tietoa ja osaamista. Haluamme tuoda yhteen kaikki IPR-alasta kiinnostuneet, niin asiantuntijat yritysmaailmasta kuin akateemisistakin piireistä sekä ihmiset, jotka törmäävät immateriaalioikeuksiin omassa elämässään ja työssään, ja haluavat tutustua aihepiiriin paremmin. Edelleen pyrimme tarjoamaan lukijalle ajankohtaisia kotimaisia sekä ulkomaisia IPR-alan uutisia, mutta myös enemmän henkilöhaastatteluja sekä aiheita, jotka tuovat uusia näkökulmia IPR:ien maailmaan.

Brändi näkyi vahvasti IPR University Centerin toiminnassa syksyn 2015 aikana, kun Trademark meets Brand -koulutusohjelma käynnistyi. Koulutusohjelma päättyi tammikuussa 2016 ja sai kovasti kiitosta. Kerrankin brändejä ja tavaramerkkejä katsottiin yhtenä laajana strategisena kokonaisuutena ja käytäntö tuotiin lähelle teoriaa. Koulutusohjelma kirvoitti idean Suomen ensimmäiselle Brändi & Tavaramerkki verkostolle, jonka tarkoituksena on koota yhteen kaikki brändäyksestä ja tavaramerkeistä kiinnostuneet yritysmaailmasta, elinkeinoelämästä, asiamiestoimistoista, mainostoimistoista ja kaikki, joita aihe liikuttaa. Ensimmäinen verkoston tapaaminen on kevään aikana Elinkeinoelämän keskusliiton (EK) tiloissa. Tarkoituksena on tuoda brändiajattelu lähemmäksi IPR:iä ja herätellä yritysmaailmaa ajatukseen, että brändäys kuuluu kaikille ja brändäykseen kannattaa satsata. Tästä aiheesta tulemme kirjoittamaan enemmän lähiaikoina, joten kannattaa seurata tarkasti Wondering IPRs blogia.

Vuodesta 2015 jäi mieleen myös joitakin oikeustapauksia , esimerkiksi Suomen Skyr Finland Oy:n ja  Arla Oy:n (MAO:678/15) turvaamistapaus, joka antoi tavaramerkkijuristeille mukavasti puheenaihetta. Tapaus iski tavaramerkkien ytimeen ja haastoi molemmat yritykset miettimään, kuinka selvitä tapauksesta ilman PR-kolausta omalle brändilleen.

Toinen kutkuttava seikka maailmalta on patenttikanteiden kasvava määrä Yhdysvalloissa. Vuonna 2015 taidettiin elää patenttilitigaattoreiden märkää päiväunelmaa, sillä 2015 Unified Patent Dispute Reportin mukaan vuoden aikana nostettiin ennätysmäärä patentteihin liittyviä oikeuskanteita, jopa 15 %:ia enemmän kuin vuonna 2014. Mielenkiintoisinta on se, että raportin mukaan noin 66.9 %:ia kaikista patenttikanteista oli ns. patenttitrollien jättämiä ja suurin osa liittyi high-tech sektoriin. Jäämme mielenkiinnolla odottamaan saadaanko USA:n kongressissa tänä vuonna aikaan muutos, joka laittaa patenttitrollit paremmin ruotuun ja mikä tulee olemaan seuraava patenttitrollien tekemä siirto.

Ehkäpä kuitenkin yksi alkaneen vuoden kohokohdista minulle ja monelle muullekin oli Suomen ensimmäinen IPR Gaala, jota juhlistettiin tammikuussa Hankenin tiloissa. Oli mahtavaa nähdä Suomen IPR-kerma kokoontuneena juhlistamaan aineettomia oikeuksia ja alan osaajia. Onnea vielä kerran kaikille palkinnon saaneille,  olette sen ansainneet!

IPR University Centerin koulutustoiminta kukoistaa ja tarjolla on tänäkin vuonna Suomen kattavinta IPR-koulutusta, joten muistathan tarkistaa mahtavan koulutustarjontamme, jotta mielenkiintoiset seminaarit eivät mene ohi.

Toivotamme mukavia lukuhetkiä ja nähdään tulevissa tilaisuuksissa!

Terveisin,

Taru Kallio-Nyholm
päätoimittaja
IPRinfo-lehti

Kuva: iStockphoto.com/chapin31